Hur funkar det

Hur fungerar ett Varsel? 

Företaget har rätt att lägga varsel när som helst pga arbetsbrist. Själva varslet innebär inte att någon sägs upp för stunden utan ska ses som en förvarning.
Ett varsel har alltid ett slutdatum då x antal sägs upp eller varslet hävs. För att ett varsel ska vara legitimt (om varslet inte understiger fem personer) ska en dokumentation skickas till den fackliga klubben och arbetsförmedlingen. I denna dokumentation ska det framgå vilket skälet är för planerade uppsägningar, hur många som omfattas och vilken tidsperiod uppsägningar planeras till.

Varselperiodens längd:
Gäller varslet 5-25 personer ska varslet inkomma två månader innan uppsägning.
26-100 – Fyra månader före.
Fler än 100 – 6 månader före.
Varslet kan förlängas från tex 6 månader till 12 månader utan att någon blir uppsagd.

Förhandlingar:
Fram tills dess att varslet övergår till uppgsägningar har företaget skyldighet att förhandla med den lokala fackklubben. Fackklubben ska få reda på den slutliga siffran för antal uppsagda individer och deras slutdatum på firman. Anser inte fackklubben att det råder arbetsbrist ska det tas i förhandlingar. Fackklubben har rätt att ta in arbetstagarkonsult för att räkna på potentiell arbetsbrist. Företaget har dock rätt att krympa sin verksamhet.
Vill arbetsgivaren att varslet ska omfatta fler behöver denne då lägga ett nytt varsel. I förhandlingar kan man komma fram till att varlset ska omfatta färre personer än det man först gick ut med.

Uppsägningstid:
Din uppsägningstid vid uppsägning av arbetsbrist beror på hur lång tid du jobbat inom företaget. Har du dock fyllt 68 år kan arbetsgivaren säga upp dig med andra regler eftersom din plats på turordningslistan inte längre gäller.

Om du varit anställd mindre än 2 år har du 1 månads uppsägningstid från det att varslet övergår i en uppsägning.
Två år men kortare än fyra år: 2 månaders uppsägningstid
4 år men kortare än 6 år: 3 månaders uppsägningstid
6 år men kortare än 8 år: 4 månaders uppsägningstid
8 år men kortare än 10 år: 5 månaders uppsägningstid
10 år eller mer: 6 månaders uppsägningstid

Skulle varslet förlängas så flyttas din uppsägningstid fram. Ingen kan dock bli uppsagd före det datum som företaget först skicka in till arbetsförmedlingen. Men så fort parterna är klara med varselförhandlingarna och du blir delgiven om uppsägning börjar din uppsägningstid att ticka och kan därmed vara slut fram till varselperiodens sista datum.

Föräldraledighet:
Om du är föräldraledig under varslet så börjar din uppsägningstid räknas den dag du kommer tillbaka eller från det datum du har angivit att du skulle komma tillbaka. Om du säger upp dig själv under din föräldraledighet börjar uppsägningstiden räknas från uppsägningsdagen. Om du är föräldraledig på deltid gäller uppsägningstiden som vanligt eftersom du delvis befinner dig på jobbet.

Anställningstid:
Du får tillgodoräkna dig all anställningstid på bolaget. Detta gäller både visstid och tillsvidare anställningar som innehafts i olika perioder (oavsett hur länge sen det är), både deltid och heltid. Däremot kan man inte tillgodoräkna sig tid som tex konsult då man varit anställd i ett bolag med annat organisationsnr. Man får tillgodoräkna sig tid från annat bolag om det förekommit en verksamhetsövergång.

Turordningslista:
När man vet hur många som ska bli uppsagda och till vilket datum så börjar man förhandla om man ska gå efter en ”rak” las-lista (sist in först ut) eller om man vill göra undantag (avtalsturlista). Om företaget har högst tio anställda får denne göra två undantag i turordningslistan utan att förhandla med facket.

Avtalsturlista:
Om företaget vill undanta personer med viss kompetens kan en avtalsturlista göras. Avgörande är om man har tillräckliga kvalifikationer för tjänsten, inte bäst kvalifikationer eller hur snabbt man kan tillförskaffa sig dem. Normalt sätt brukar man då utgå från kompetens som tar längre tid än 6 månader att lära sig.

Turordningskretsar:
Varlset delas in i ett för arbetare och ett för tjänstemän.

Driftsenheter:
Har företaget flera olika arbetsställen, på samma ort kan den fackliga organisationen begära att det skapas en gemensam turordning för driftsenheter på samma ort. Normalt sett är det arbetsstället som utgör en driftsenhet, alltså den geografiska plats du jobbar på, inte den organisatoriska plats du är anställd på.

Återanställningsrätt:
Du som har jobbat mer än 12 månader under en tre års period har återanställningsrätt om du begär det. Klubben brukar i varselförhandling begära återanställningsrätt åt medlemmarna. Företaget måste då vid nyanställning erbjuda tidigare anställda återanställning utifrån las-listan i upp till 9 månader. Efter 6 månader har arbetsgivaren rätt att återanställa utifrån LAS fast genom bemanning. Skulle två personer ha samma plats på LAS-listan går den som är äldst före.

Söka nytt jobb:
Under uppsägningstiden har man rätt att söka andra jobb, besöka arbetsförmedlingen osv.

- Anmälan till TSL: ”Om medarbetaren uppfyller de formella krav som TSL ställer så har man som anställd rätt till coachstöd, och ibland även en kortare utbildnings- eller valideringsinsats. Målet är alltid ett nytt jobb så snabbt som möjligt.”
- Begär arbetsgivarintyg, behövs för att sedan få a-kassa

När uppsägningstiden gått ut:
- Se till att anmäla dig till arbetsförmedlingen från dag 1 som arbetslös. Behövs för att få rätt a-kassa.
- Skicka in anmälan om arbetslöshet och arbetsgivarintyg till a-kassan.
- Ansök om inkomstförsäkring, kontakta IF Metall
- Meddela förändrad inkommst till IF Metall
- Semesterersättning är lön du får för semesterdagar som du inte tagit ut när du slutar en anställning. Kontrollera att semesterersättningen är rätt uträknad och att inget avdrag görs för förskottssemester. Eventuell innestående semesterersättning ska betalas ut senast en månad efter att anställningen upphört.

Vad är en varning?

En varning kan delas ut av arbetsgivaren när denne anser det lämpligt. För att varningen ska få substans och kunna användas som underlag för uppsägning ska den föregåtts av dokumenterade samtal.
Varningar har störst betydelse när det gäller upprepade regelbrott som är mindre allvarliga var för sig, men som sammanlagt utgör ett problem för arbetsgivaren. Om en anställd tex systematiskt missköter sina arbetstider trotts tillsägelser och varningar är det skäl för uppsägning. Efter en 2 månaders period finns oftast inget fog för att referera till tidigare varningar.
Att skriva på dokumenteringen av varning innebär att du bekräftar att du mottagit varningen men behöver inte innebära att du godtar varningens innehåll. Har du invändningar ska dessa tas upp och dokumenteras, detta kan ha betydelse för en framtida uppsägningstvist.

Pensionärsmedlem

Som pensionärsmedlem betalar man 270kr/år och detta ingår: 
- IF Metall kortet med rabatter
- Tidningarna
- Pensionärsresor 2 resor / år

- Möjlighet att köpa till försäkringar till förmånligt pris: (Gäller efter 65års ålder, går man i pension innan 65 bibehåller man sina försäkringar i folksam kostandsfritt fram till 65 års ålder. Viktigt att man kontaktar avdelning 18 så att man kvarstår som pensionärsmedlem om man vill ta del av detta.)

Sjuk 60+: 70kr/mån
Olycksfall 60+: 32/mån
Vad som ingår i försäkringarna finns på denna länk: https://www.folksam.se/forbund/if-metall/sjukdom-och-olycksfall-60-plus

Juristförsäkring: 31kr/månaden
Konsumenträtt
Id-stöld
Jurist hjälp och rättsskydd
Testamente
Hjälp vid boupptäckning
Osv.

5 Oktober stiftelsen 
För anställda på Epiroc och pensionerade anställda får man av bolaget ta del av Stiftelsen 5 Oktober: 
Där ingår bidrag för att köpa Glasögon (6000kr), Tandvård (15000kr/år) och hörselapparat. Samt möjlighet att åka på rehabiliteringsresa till Spanien via Svenska Re i tre veckor. Denna rätt ärver även eventuella efterlevande vid din bortgång. 

https://home.intranet.epiroc.com/sites/apps/stiftelsen/SitePages/Home.aspx


Föräldraledig över röda dagar

När du tar föräldraledigt går du in på föräldrapenning och då bryter du din månadslön vilket kan resultera i löneavdrag för de röda dagarna. Däremot går det bra att ta semester eftersom månadslönen då inte bryts.

Vid föräldraledigt för en period av högst fem arbetsdagar görs avdrag med lön per arbetsdag. När föräldraledighetsperioden är längre än 5 arbetsdagar ska avdrag göras för alla kalenderdagar i perioden d v s även för arbetsfri lördag, söndag och röda dagar. Arbetsfria dagar som inleder eller avslutar en frånvaroperiod räknas inte som frånvarodagar, med undantag för frånvaro av hel kalendermånad då avdrag för hela månadslönen gäller.

Verkstadsklubben uppmanar därför medlemmar att bryta av sin föräldraledighet med tidbank eller semester över tex jul om det är många röda dagar.